Kedy vzniká povinnosť zápisu do registra partnerov verejného sektora (RPVS)?

Povinnosť zápisu do registra sa v prípade zmluvných vzťahov viaže na moment pred uzavretím zmluvy. Dokonca subjekt verejného sektora nemôže uzavrieť zmluvu s tým, kto nie je zapísaný v RPVS a má túto povinnosť. Zároveň pred týmto uzavretím zmluvy vzniká subjektu verejného sektoru povinnosť „overiť“, či druhá zmluvná strana splnila povinnosť zápisu do registra.

Pokiaľ plnenie plynie priamo na základe rozhodnutia štátneho orgánu, povinnosť zápisu vzniká pred vydaním tohto rozhodnutia.

Osobitne treba pristupovať k okamihu zápisu do RPVS v prípadoch držiteľov tzv. verejných licencií (napr. povolenie na činnosť zdravotnej poisťovne, banské oprávnenie atď.). V týchto prípadoch je zápis do RPVS podmienkou vydania licencie, a teda zápis sa musí vykonať ešte pred udelením licencie. V opačnom prípade nemožno licenciu vydať.

Ako dlho musí byť spoločnosť (subjekt) zapísaná v RPVS?

Zákon o RPVS hovorí o tom, že subjekt musí byť v RPVS zapísaný aspoň po dobu trvania zmluvy. Trvaním zmluvy v tomto prípade treba rozumieť dobu, počas ktorej partner verejného sektora prijíma finančné prostriedky alebo nadobúda majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva. To znamená, že zápis musí trvať dokým sa nenaplní hospodársky účel zmluvy. Napríklad pri kúpnej zmluve ohľadom nehnuteľnosti do momentu nadobudnutia vlastníctva v katastri nehnuteľností, pri nájomnej zmluve na dobu určitú do uplynutia tejto doby, pri zmluve o dielo do momentu odovzdania diela a pod. To, že po naplnení účelu zmluvy môžu medzi zmluvnými stranami trvať určité práva a povinnosti, napríklad zodpovednosť za vady, či povinnosť vyúčtovania použitia dotácie, neznamená, že aj v tomto čase musí trvať zápis v RPVS. Keďže zmluvou treba rozumieť aj iný právny úkon (napríklad rozhodnutie), tak trvanie zápisu v tomto prípade trvá do momentu ukončenia prijímaním finančných prostriedkov.

Zápis do RPVS za 149 EUR bez DPH

Pre určenie, ktoré konkrétne subjekty majú povinnosť zapísať sa do RPVS, je potrebné posúdiť nasledujúce 4 podmienky:

  1. Subjekt je fyzickou osobou alebo právnickou osobou (podnikateľom alebo nepodnikateľom), ktorá prijíma z verejných zdrojov plnenia (vo forme finančných prostriedkov, alebo majetku),

  2. Uvedené plnenia prijíma na základe zmluvy s verejným obstarávateľom alebo nadobúda pohľadávku od štátu, prípadne uzatvára zmluvu so zdravotnou poisťovňou,

  3. Plnenia prekračujú zákonom ustanovené finančné limity (100.000 EUR jednorazovo alebo 250.000 EUR opakovane),

  4. Na subjekt sa nevzťahujú výnimky podľa zákona o RPVS.

Povinnosť zapísať sa do RPVS vzniká tiež držiteľom niektorých tzv. verejných licencií napr. ide o zdravotné poisťovne, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Výhody dobrovoľného zápisu do registra partnerov verejného sektora (RPVS)

Zákon o RPVS umožňuje aj dobrovoľné zápisy fyzických osôb a právnických osôb, ktoré nie sú partnermi verejného sektora. Platformu odhaľovanie konečných užívateľov výhod v registri partnerov verejného sektora, tak môžu využívať aj iné subjekty ako partneri verejného sektora, napríklad obchodní partneri pre svoje obchodné vzťahy.

Napriek tomu, že ide o nepovinný zápis, tak aj tento zápis do PRVS si vyžaduje konanie prostredníctvom oprávnenej osoby, ktorou je naša advokátska kancelária.

Výhodou dobrovoľného zapísu osoby do RPVS je, že sa neuplatňujú zákonné ustanovenia o sankčných mechanizmoch.