Zápis občianskeho združenia, neziskovej organizácie alebo nadácie do registra partnerov verejného sektora (RPVS)

Povinnosť subjektu zapísať sa do RPVS sa viaže na moment pred uzavretím zmluvy s verejným sektorom, ak sú dosiahnuté určité finančné limity. Finančné limity sú naplnené, ak má takýto subjekt na základe plnenie dostať z verejných prostriedkov sumy 100.000 EUR jednorazovo alebo 250.000 EUR opakovane.

Vzhľadom na finančné limity nevzniká povinnosť sa zapísať do RPVS resp. stať sa partnerom verejného sektora tej osoba, ktorá prijíma od štátu plnenia nepresahujúce tieto finančné limity.

Zákon o RPVS ustanovuje výnimky pre osoby, ktoré bez ohľadu na finančné limity nebudú partnerom verejného sektor. Jedna z týchto výnimiek sa vzťahuje aj pre osobu, ktorá prevažne pôsobí v neziskovom sektore (túto osobou treba posudzovať vždy s ohľadom na „neziskový charakter“, ktorý spočíva v podobe zabezpečovania verejnoprospešných aktivít alebo služieb, prípadne zabezpečovanie potrieb svojich členov, pričom i účel založenia týchto subjektov bol iný ako na „dosahovanie zisku“).

Náš právny poriadok vyslovene nevymedzuje, ktoré subjekty možno radiť medzi subjekty pôsobiace prevažne v neziskovom sektore, no najčastejšie sa sem radia najmä neziskové organizácie, občianske združenia, nadácie a neinvestičné fondy, rovnako tak cirkevné organizácie, či školy a školské zariadenia.

Táto výnimka vo vzťahu k subjektom pôsobiacim v neziskovom sektore neplatí absolútne. Povinnosť zápisu do RPVS tieto osoby budú mať v prípade ak dodávajú tovary alebo služby podľa zmluvy, rámcovej dohody alebo koncesnej zmluvy podľa zákona o verejnom obstarávaní s cieľom dosiahnuť zisk alebo nadobúdajú majetok, práva k majetku alebo iné majetkové práva, ktorých hodnota úhrnne prevyšuje finančné limity.

Objednať RPVS zápis