Živnosti v stavebníctve budú viazané živnosti

Novela živnostenského zákona bude po novom obmedzovať podnikateľov v oblasti stavebníctva a zavádza im nové povinnosti na zosúladenie tejto zmeny aj vo verejných registroch. Od 01. apríla 2025 na uskutočňovanie stavieb a ich zmien už budete musieť preukázať odbornú spôsobilosť.

V súčasnosti platí, že predmet podnikania – uskutočňovanie stavieb a ich zmien je voľnou živnosťou. To znamená, že na jej prevádzkovanie nemusíte mať odborné vzdelanie; stačí, ak spĺňate všeobecné podmienky prevádzkovania živnosti, ktoré sú:

  • vek  min. 18 rokov,

  • bezúhonnosť a

  • spôsobilosť na právne úkony.

V rámci tejto živnosti je možné vykonávať najmä tieto činnosti:

  • uskutočňovanie inžinierskych stavieb a ich zmien,

  • uskutočňovanie jednoduchých stavieb, drobných stavieb a ich zmien,

  • uskutočňovanie pozemných stavieb a ich zmien.

Živnostenské oprávnenie zahŕňa výlučne dodávku stavieb, na ktoré bolo vydané stavebné povolenie.

Od 01. apríla 2025 však dochádza k zmene a všetky stavebné firmy ako aj fyzické osoby – podnikatelia, ktoré vykonávajú stavebné práce budú musieť preukázať odbornú spôsobilosť (dosiahnutie určitého stupňa vzdelania v danom obore) a ustanoviť si tzv. zodpovedného zástupcu.

Ak ešte len plánujete podnikanie v stavebníctve, musíte počítať s tým, že okrem splnenia vyššie uvedených všeobecných podmienok prevádzkovania živnosti, budete musieť živnostenskému úradu predložiť aj nasledovné dokumenty:

  1. Pre predmet podnikania "zhotovovanie inžinierskych stavieb" musíte preukázať odbornú spôsobilosť doložením osvedčenia o vykonaní skúšky odbornej spôsobilosti alebo osvedčenia o získaní osobitnej odbornej spôsobilosti a vysokoškolské vzdelania druhého stupňa príslušného stavebného, elektrotechnického alebo strojníckeho zamerania a najmenej tri rokov praxe vo výstavbe inžinierskych stavieb, alebo úplné stredné odborné vzdelanie alebo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa príslušného stavebného zamerania, elektrotechnického zamerania alebo strojníckeho zamerania a najmenej päť rokov praxe vo výstavbe inžinierskych stavieb,

  2. Pre predmet podnikania "zhotovovanie stavieb" musíte preukázať odbornú spôsobilosť doložením osvedčenia o vykonaní skúšky odbornej spôsobilosti alebo osvedčenia o získaní osobitnej odbornej spôsobilosti a vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa architektonického zamerania alebo stavebného zamerania, vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa architektonického zamerania alebo stavebného zamerania a najmenej tri roky praxe vo výstavbe, alebo úplné stredné odborné vzdelanie stavebného zamerania a najmenej päť rokov praxe vo výstavbe.

Živnostenské oprávnenie na uskutočňovanie stavieb a ich zmien v rozsahu voľnej živnosti, ktoré vznikli do 31. marca 2025 platia do 31. marca 2027 a na ich základe možno do 31. marca 2027 vykonávať zhotovovanie stavieb a zhotovovanie inžinierskych stavieb a ich zmien.

Po tomto dátume už musíte mať ustanoveného zodpovedného zástupcu, ktorý má požadované vzdelanie a prax. V opačnom prípade vám hrozí, že živnostenský úrad pozastaví živnosť a zruší živnostenské oprávnenie.

Odporúčame si preto skontrolovať živnostenský list, resp. výpis Obchodného registra/Živnostenského registra. Ak aj vy prevádzkujete vyššie uvedenú živnosť, budete musieť vykonať zmeny v registri, a to najneskôr do 31. marca 2027.

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na info@slupod.sk