Aké sú finančné limit pre vznik povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora (RPVS)?

Dosiahnutie finančného limitu predstavuje splnenie jednej z hlavných podmienok na to, aby sa fyzickej osobe alebo právnickej osobe vznikla povinnosť nechať sa zapásať do RPVS.

Finančné limity sú nastavené nasledovne:

  1. v prípade jednorazového plnenia je finančný limit 100.000 EUR, a

  2. v prípade opakujúceho sa plnenia je finančný limit 250.000 EUR.

V situácii, ak vopred zo zmluvy nie je vôbec zrejmé, v akej výške má byť plnenie poskytnuté a teda nie je možné preukázateľne zistiť, či výška poskytnutého plnenia bude nad rámec uvedených finančných limitov, povinnosť zápisu do RPVS vzniká až v časovom úseku pred poskytnutím toho plnenia, ktorým má dôjsť k prekročeniu uvedených limitov.

Uvedená situácia môže vzniknúť najmä pri opakujúcich sa plneniach, kedy bude výška plnenia zo strany štátu závislá od vopred neurčitých či premenných skutočností (napr. od počtu odpracovaných hodín, od počtu výrobkov, od výšky dosiahnutého zisku a pod.). Ak je výška plnenia určená aspoň v rámcovej zmluve a táto presiahne finančné limity, povinnosť zápisu do RPVS je daná.

Kedy ide o jednorazové a kedy o opakujúce sa plnenie?

Opakujúce plnenie znamená, že povinnosť plniť vzniká v určitých pravidelne sa opakujúcich časových intervaloch, pričom toto opakovanie je dané charakterom zmluvy, resp. plnenia a je založené na určitej pretrvávajúcej skutočnosti. Typickým príkladom opakujúceho plnenia je napr. prenájom na základe uzavretej nájomnej zmluvy.

Od plnenia opakujúceho treba odlíšiť plnenie v splátkach. Splátka na rozdiel napr. o nájomného, je vopred stanovená suma za plnenie, ktorá sa má splatiť a veriteľ s dlžníkom sa dohodne na tom ako sa má splácať. Celková suma plnenia, ktorá bude daná súhrnom splátok je vopred známa. Pri opakujúcom plnení táto vedomosť o celkovej sume plnenia absentuje. Plnenie v splátkach je teda na účely zákona podradené pod jednorazové plnenie.

Takto treba vnímať aj situáciu, keď medzi subjektmi bolo dohodnuté dodanie tovaru vo výške 260.000 EUR, pričom zaplatenie kúpnej ceny bolo rozložené do siedmich faktúr. V tomto prípade nemožno hovoriť o opakujúcom plnení, ale o plnení jednorazovom, vopred je totiž zrejmá celková suma plnenia.

O opakujúce plnenie nepôjde ani v prípade, ak boli subjektu priznané prostriedky z európskych fondov, pričom čerpanie fondov bolo nastavené do výšky 180.000 EUR. Napriek tomu, že prostriedky možno čerpať za jednotlivé zrealizované úkony aj viackrát ročne na základe žiadosti o ich poskytnutie, rovnako nepôjde o opakujúce plnenie a bude daná povinnosť zápisu do RPVS na základe jednorazového princípu.

Rovnako od povinnosti zápisu do registra nie je subjekt oslobodený v prípade, ak k vyčerpaniu predpokladaného plnenia nad uvedené limity (uvedeného napr. v rámcovej zmluve) reálne nedôjde. Podstatné je, že subjektu vzniká tzv. právo na plnenie nad uvedené limity bez ohľadu na to, či tieto prostriedky skutočne subjekt prijme.

Pre úplnosť finančné limity, uvádzané v zákone o RPVS sa vypočítavajú bez DPH.

Ak presahujete finančné limity, tak vám vznikla povinnosť zápisu do RPVS.

Objednať RPVS zápis