Aké sú sankcie za nesplnenie povinnosti zápisu do Registra partnerov verejného sektora?

Ak ste už počuli o Registri partnerov verejného sektora (RPVS), tak určite viete, že ide o verejný register, do ktorého sa zapisujú subjekty, ktoré podľa zákona č. 315/2016 Z. z. o registri partnerov verejného sektora v platnom znení (ďalej len Zákon o RPVS), spĺňajú definíciu partnera verejného sektora.

Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá prijíma verejné prostriedky/štátnu pomoc alebo iné plnenie, ktorého hodnota prevyšuje sumu 100.000 eur (pri jednorazovom plnení) alebo sumu 250.000 eur (pri viacerých čiastkových alebo opakujúcich sa plneniach), je podľa Zákona o RPVS povinná sa dať zapísať do registra PVS.

Verejnými prostriedkami sa rozumejú najmä finančné prostriedky z/zo:

  • štátneho rozpočtu,

  • rozpočtu štátneho účelového fondu,

  • rozpočtu verejnoprávnej inštitúcie,

  • rozpočtu obce alebo VÚC,

  • európskych fondov (s výnimkou Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu),

  • rozpočtu právnickej osoby zriadenej zákonom (s výnimkou komory zriadenej zákonom),

  • rozpočtu verejného podniku,

  • rozpočtu zdravotnej poisťovne.

Rovnako definíciu partnera verejného sektora napĺňajú aj subjekty, ktoré uzatvárajú zmluvu, rámcovú dohodu alebo koncesnú zmluvu podľa zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní v platnom znení.

Povinnosť zápisu do RPVS sa taktiež vzťahuje na všetky fyzické osoby alebo právnické osoby, na ktoré bola postúpená pohľadávka alebo z iného titulu im má byť plnená pohľadávka voči štátu, štátnemu fondu, verejnoprávnej inštitúcii, obci, VÚC alebo právnickej osobe zriadenej zákonom.

Všetky tieto osoby sú povinné nechať sa zapísať do Registra partnerov verejného sektora cez oprávnenú osobu, ktorú si musia zvoliť.

Háčik je však v tom, že podnikateľ sa nemôže do RPVS zapísať sám, ale svoju povinnosť zápisu si môže splniť jedine prostredníctvom oprávnenej osoby, ktorou je aj naša advokátska kancelária.

Chcem urýchlene zápis do RPVS

Do RPVS sa zapisujú identifikačné údaje partnera verejného sektora, zoznam konečných užívateľov výhod, zoznam verejných funkcionárov a údaje o oprávnenej osobe.

Konečným užívateľom výhod je podľa zákona č. 297/2008 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu v platnom znení, každá fyzická osoba, ktorá skutočne ovláda alebo kontroluje právnickú osobu alebo fyzickú osobu – podnikateľa a každá fyzická osoba, v prospech ktorej tieto subjekty vykonávajú svoju činnosť alebo obchod.

Spravidla konečným užívateľom výhod (ďalej len KÚV) je spoločník firmy, ale v niektorých prípadoch to môže byť aj vrcholový manažment, t. j. konateľa resp. člen štatutárneho orgánu spoločnosti.

O KÚV sa do RPVS zapisujú vždy aktuálne údaje. V prípade, ak dôjde k zmene údajov zapísaného KÚV (napr. zmena adresy bydliska, zmena priezviska a pod.) je potrebné vykonať aktualizáciu. Rovnako je potrebné podať návrh na zmenu KÚV aj v prípade, ak sa zmení osoba konečného užívateľa výhod (napr. v dôsledku predaja firmy alebo zmeny konateľa).

S nesplnením vyššie uvedenej povinnosti, Zákon o RPVS spája určité sankcie. Tieto sankcie vo forme pokút zastihujú nielen samotnú spoločnosť ale v niektorých prípadoch aj konateľa firmy.

Ak sa v návrhu na zápis uvedú nepravdivé alebo neúplné údaje o KÚV alebo sa nepodá návrh na zápis zmeny zapísaných údajov týkajúcich sa KÚV v lehote 60 dní odo dňa, keď k zmene údajov došlo, tak súd uloží pokutu:

  1. partnerovi verejného sektora, t. j. spoločnosti od 10.000 eur do 1.000.000 eur, a

  2. osobe, ktorá je štatutárnym orgánom resp. členom štatutárneho orgánu spoločnosti v čase porušenia povinnosti, rovnako vo výške od 10.000 eur do 100.000 eur.

Ak vyššie uvedenú pokutu v lehote určenej súdom nezaplatíte, registrujúci súd vykoná výmaz vašej spoločnosti z RPVS. V takomto prípade, spoločnosť nemôže byť do Registra PVS zapísaná nasledujúce dva roky od výmazu; ide o tzv. diskvalifikáciu partnera verejného sektora.

Oznamovacia povinnosť zaťažuje aj samotného KÚV, ktorý sa dozvedel, že sa stal konečným užívateľom výhod partnera verejného sektora. Takýto KÚV je povinný do 15 dní od kedy sa o tejto skutočnosti dozvedel oznámiť partnerovi verejného sektora, že sa stal jeho KÚV. Predmetné oznámenie je povinný doručiť aj oprávnenej osobe.

Ak si túto povinnosť nesplní, tak podľa § 13 ods. 3 Zákona o RPVS, súd mu uloží pokutu do 10.000 eur. Pri ukladaní pokuty registrujúci súd prihliada najmä na povahu, závažnosť, spôsob a následky porušenia povinnosti.

Vyššie uvedené sankcie môžu mať vplyv aj na samotné trvanie zmluvy, na základe ktorej sa spoločnosti poskytujú verejné prostriedky. Nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty, vzniká účastníkovi zmluvy, ktorý partnerovi verejného sektora poskytuje verejné prostriedky, právo odstúpiť od zmluvy.

Zároveň, do pozornosti dávame aj to, že právoplatné rozhodnutie o uložení pokuty partnerovi verejného sektora sa zverejňuje v súlade so zákonom.

Vzhľadom na vyššie uvedené si odporúčame preveriť, či zapísané údaje o KÚV vašej spoločnosti sú platné a aktuálne. Ak by tak nebolo, neváhajte sa na nás obrátiť. Naša advokátska kancelária poskytuje komplexné služby v oblasti RPVS, ktoré zahŕňajú celoročný monitoring vašej firmy ako aj právne poradenstvo pri zmluvných vzťahoch uzatváraných na pôde RPVS.