Pôžička firme od jej spoločníka alebo konateľa

Spoločnosť može byť financovaná aj cez pôžičku alebo úver od tzv. spriaznených osôb. Obchodný zákonník totiž umožňuje dlhové financovanie firmy zo strany spoločníkov ako aj konateľov SRO.

 Pozrime sa na základné pravidlá poskytovania pôžičky/úveru vlastnej firme:

  • Musí ísť o bezhotovostné poskytnutie financií,

  • Musí existovať právny titul (napr. zmluva) na poskytnutie financií, a to medzi spoločnosťou ako dlžníkom a spoločníkom/konateľom ako veriteľom,

  • V prípade poskytnutia bezúročnej pôžičky, táto transakcia podlieha režimu transferového oceňovania na účely vyčíslenia základu dane. Transferová dokumentácia sa musí vypracovať pre všetky bezúročné pôžičky medzi spriaznenými osobami.

Ak pri poskytovaní pôžičky nebudú dodržané vyššie uvedené pravidlá, napr. pôžička bude poskytnutá v hotovosti, tak pôjde o pôžičku poskytnutú v rozpore so zákonom. Nakoľko v mene spoločnosti podpisuje zmluvy a uzatvára obchody konateľ firmy, môže byť zodpovedný za takto (nezákonne) poskytnutú pôžičku a v prípade vzniku škody spoločníci danej obchodnej spoločnosti môžu od neho žiadať náhradu škody, nakoľko konateľ firmy je povinný postupovať vždy s odbornou starostlivosťou.

Ak uzatvárate písomnú zmluve o pôžičke odporúčame v nej uviesť minimálne nasledovné informácie:

  1. identifikáciu zmluvných strán,

  2. výšku pôžičky a jej splatnosť, resp. dátum do kedy je spoločnosť povinná vrátiť spoločníkovi/konateľovi pôžičku,

  3. splátky (ak sa pôžička bude vracať v splátkach),

  4. informáciu o tom, či ide o bezúročnú pôžičku; ak to bude pôžička s úrokom uviesť aj výšku úroku,

  5. ďalšie dojednania zmluvných strán, napr. či je pôžička účelovo viazaná a pod.

Upozorňujeme, že ak sa spoločnosť dostne do krízy tzn. ak je v úpadku alebo jej úpadok hrozí alebo ak pomer jej vlastného imania a záväzkov je menej ako 8 ku 100, tak sa uplatňujú ustanovenia o zákaze vrátenia plnenia nahradzujúceho vlastné zdroje a vrátenia vkladu spoločníkom.