Praktické príklady k finančným limitom pre vznik povinnosti zápisu do registra partnerov verejného sektora (RPVS)?

V predchádzajúcom článku sme sa venovali určovaniu finančných limitov a rozdielu medzi jednorazovým plnením a opakujúcim sa plnením zo zmluvy. V tomto článku si zodpovieme nasledovné otázky:

  1. Sčítavajú sa plnenia z dvoch a viacerých zmlúv?

    Pri určovaní hodnoty plnenia platí, že u dvoch alebo viacerých zmlúv sa prijímané hodnoty plnenia podľa viacerých zmlúv nesčítavajú. Pokiaľ má teda subjekt uzavreté dve kúpne zmluvy so štátnou rozpočtovou organizáciou pričom hodnota každej z nich je vo výške 60.000 EUR, povinnosť zápisu do RPVS nevzniká, pretože žiadna zo súm nepresahuje finančné limity pre jednorazového plnenia, ktoré je vo výške 100.000 EUR.

  2. Ako pristupovať k zmluvám na dobu neurčitú?

    Pri určovaní hodnoty plnenia platí, že ak ide o zmluvu, ktorá je uzavretá na dobu neurčitú, alebo o zmluvu, z ktorej nie je zrejmé a pri vynaložení náležitej odbornej starostlivosti nemožno predpokladať, či hodnota plnenia prekročí finančný limit, vzniká povinnosť zápisu do RPVS pred prijatím plnenia, ktorého poskytnutím má dôjsť k prekročeniu finančného limitu.

  3. Ako pristupovať k rámcových zmluvám?

    Pri určovaní hodnoty plnenia platí, že pri zmluve majúcej rámcový charakter dôjde k čerpaniu maximálneho rámca prijímaných hodnôt; ak je účastníkov rámcovej zmluvy viac, dôjde k čerpaniu maximálneho rámca prijímaných hodnôt u každého účastníka rámcovej zmluvy.

  4. Aké posudzovať zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti?

Pri určovaní hodnoty plnenia platí, že ak ide o zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorej predmetom je opakujúce sa plnenie, finančný limit spojený s opakujúcim sa plnením (250.000 EUR) sa posudzuje počas kalendárneho roka, pričom povinnosť zápisu vzniká pred prijatím plnenia, ktorého poskytnutím má dôjsť k prekročeniu finančného limitu.

PRAKTICKÉ PRIKLADY:

Príklad č. 1

Osoba má s obcou uzatvorenú zmluvu o dielo, z ktorej má získať odmenu za vykonanie diela vo výške 130.000 EUR po odovzdaní diela. Táto osoba je partnerom verejného sektora, keďže jednorazovo prijíma peňažné prostriedky nad 100.000 EUR.

Príklad č. 2

Lekáreň (ako poskytovateľ zdravotnej starostlivosti) má so zdravotnou poisťovňou uzavretú zmluvu, v ktorej sa zdravotná poisťovňa zaväzuje poskytnúť plnenie, ktoré je však závislé od počtu predaných liečiv tejto lekárne. V tomto prípade pôjde o opakujúce sa plnenie, pričom celková suma plnenia je závislá od skutočnosti, ktorou je počet predaných liekov a teda nemožno hovoriť o tom, že je vopred známe celkové poskytnuté plnenie.

Príklad č. 3

Obec má s advokátom uzavretú zmluvu o poskytovaní právnych služieb, v ktorej je uvedené, že mu bude mesačne poskytovať odmenu za vykonané právne služby v závislosti od počtu úkonov ktoré advokát pre obec vykoná. Opäť, ako v predchádzajúcom prípade pôjde o opakujúce sa plnenie.

Objednať RPVS zápis